
Jag får i mig för mycket kolhydrater misstänker jag därför har jag halverat intaget:) magen kurrade alldeles tom redan när jag vaknade i morse den säger till direkt när något är galet.
Havregrynsgröt till frukost om jag bara kunde klämma i mig det utan sylt=) men då blir det oätligt ju!
Bra mat helst ekologiskt mycket gröna grönsaker
spenat /broccoli/persilja och ½ kg frukt varje dag är målet ska åtekoppla om en månad..
Läsvärt:
SVENSKA PSYKOLOGIINSTITUTET
Behandling, Utbildning & ForskningT
Acceptance and Commitment Therapy (ACT)
Acceptance and Commitment Therapy (ACT) är en utveckling av Kognitiv Beteende Terapi (KBT) som uppmärksammats i Sverige sedan drygt 10 år. Intresset för ACT ökar inom vården, psykiatrin, psykoterapin, skolan och organisationsvärlden. Sverige har legat i framkant vad gäller utveckling och utvärdering av KBT och ACT. Vi som är aktiva i Svenska psykologiinstitutet har utvecklat ACT både i Sverige och internationellt. Vi har utarbetat och utvärderat behandlingar för bl.a. smärta, stress, depression, ångest, ätstörningar, övervikt, epilepsi och aspergers syndrom med goda resultat. Vi publicerar kontinuerligt och några av våra publikationer kan ni finna här.
ACT är en beteendeterapeutisk modell för psykologi som syftar till att hjälpa människor hitta ett förhållningssätt till tankar och känslor för att kunna skapa ett rikt och värdefullt liv. Målet är inte bara minskning av problem utan att leva ett rikt, värdefullt och meningsfullt liv.
Ett grundantagande inom ACT är att vi människor inte bara undviker sådant som faktiskt är farligt eller obehagligt vi undviker också tankar, känslor och minnen som är associerade med det farliga eller obehagliga. Det kallar vi ”uppelvelsebaserat undvikande” och det har visat sig vara en starkt bidragande orsak till nedstämdhet, ångest, smärta, depression osv.
Inom ACT arbetar vi med acceptans och mindfulness processer för att inte behöva reagera impulsivt på det vi känner och tänker utan istället kunna agera utifrån vad situationen kräver, vad som är bra för oss. Det kan vara lätt att fastna i grubbleri, känslor och upplevelser. Med hjälp av en ACT terapeut kan du lära dig att hantera dina tankar och känslor så att du inte behöver onödigt lidande.
Första boken som skrevs om ACT är ”Acceptance and Commitment Therapy” (1999) av grundaren Steve Hayes och medförfattarna Kirk Strohsal och Kelly Wilson. Sedan dess har flera böcker och studier publicerats bl.a. boken ”Living beyond your pain” skriven av Svenska psykologiinstitutets medarbetare JoAnne Dahl och Tobias Lundgren. Den boken finns på svenska och heter ”Släpp taget om smärta”. En annan populär bok är ”Get out of your life and in to your life” skriven av Steve Hayes och Spencer Smith.
ACT är uppdaterad som en evidensbaserad behandling för kronisk smärta, missbruk och depression enligt American Psychology Association (APA).
Vi som jobbar med psykoterapi och behandling inom Svenska psykologiinstitutet är experter på psykologisk behandling och är anlitade utbildare och handledare såväl nationellt som internationellt inom KBT, ACT, psykoterapeutisk utvärdering och psykoterapiforskning.
Kronisk smärta och stressproblematik är något många människor lider av idag. Människor med smärtproblem hamnar ofta i onda cirklar som bidrar till att livskvaliteten minskar och ångest, depression och smärtupplevelse ökar.
Två behandlingar som idag har vetenskapligt stöd vad gäller smärta är Kognitiv Beteende Terapi (KBT) och Acceptance and Commitment Therapy (ACT).
Båda dessa behandlingar erbjuder vi inom Svenska Psykologiinstitutet. Vi har även möjlighet att erbjuda kontakt med läkare som arbetar med såväl ACT som KBT.
Våra böcker
Böcker skrivna av våra duktiga psykologer
Släpp taget om smärtan
Från självsvält till ett värdigt liv
Living beyond your pain
The Art & Science of Valuing
Lev med din kropp

Förändringar ska inte ske för förändringens skull utan leda till något bättre!
Historik
Delar av Tornedalen befolkades av finsktalande grupper från östra och västra Finland senast under 1100-talet. År 1809 blev Tornedalen uppdelad mellan två nationer när Finland blev ryskt. Först på 1800-talet, efter rikssprängningen, började finskan i Finland utvecklas till ett enhetligt, fullständigt skriftspråk, framför allt under inflytande från språket i sydvästra Finland. Denna utveckling har tornedalingarna på svensk sida inte varit en del av i någon högre grad. Den riksfinska de lärde sig genom privat läsning, per radio eller på besök i södra Finland uppfattades mest som ett inlärt, om ock inte främmande, språk.
Under 1800-talet gjordes försök att försvenska tornedalingarna i namn av skolpedagogik och nationalstatsideologi, eller göra dem "tvåspråkiga", som det hette i förslagsställarnas språkbruk. 1888 beslutades att svenskan skulle bli enda undervisningsspråk i statens folkskolor, en ordning som enskilda socknar i Tornedalen redan infört på egen hand för sina skolor. Det finns vittnesmål om att skolbarn förbjöds att tala finska även på rasterna, och straffades om de ändå gjorde detta. Någon generell föreskrift om finskt talförbud fanns inte - men ändå utgick ett särskilt påbud 1957 att inte förbjuda att finska talas, vilket gör att detta år räknas som början till slutet på språkförtrycket.
Jag har läst böcker om människorna där av författaren Mikael Niemi Han fick sitt stora genombrott med boken Populärmusik från Vittula, som också blev belönad med Augustpriset år 2000. Mycket av inspirationen kommer från den egna uppväxten i det tvåspråkiga Pajala i Tornedalen.
Den dag ingen gör något dör vi.
Intressant för mig som känner igen lite barnramsor som är tvåspråkiga från min uppväxt:)
Att visa det är ingen svaghet, tvärtom.
Ingen är perfekt
Diplomerad Rådgivare i Hälsa och psykologi ska jag bli.
Jag har läst 1 år i Januari och ser fram emot att avsluta i April. Längtar efter att använda alla delar i mitt arbete!
Jag valde den här utbildningen eftersom den tar hand om hela kroppen inte bara fysiken som jag inriktat mig på de senaste åren, jättespännande!
På schemat den här gången står mental träning.
Vi har arbetat oss igenom stress, kris-hantering och ergonomi den här hösten.
I december läser vi mindfullness :)
Drömmer mig bort ett år....







Min styrka men också min svaghet.
Styrka: lockas av möjligheter kreativ, något jag ser eller hör kan ge mig idéer , kopplar ihop pusslar ihop. Sen får jag en lyckokänsla.
Svaghet: när möjligheten blir ett faktum så är den inte längre verklig det är som att all energi tappas ur det ursprungliga projektet. Jag känner igen allt då jag får för många idéer har jag svårt att välja vilken som är värd att avslutas.
Motsatsen till min persontyp är introverta de ska fundera på djupet innebörd och konsekvenser de är stabila.
Jag kan känna att de sätter käppar i hjulet för mina idéer.
Dom i sin tur kan uppfatta mig som ytlig, flyktig och flaxig.
Irritationen är ömsesidig.
Så ta beslut efter en modell som tar hänsyn till olika synvinklar, då är chansen störst att lyckas.
Ha en fin dag!

